Skip to main content

Zeurende of stekende pijn in de schenen?

11 april 2019

Een echte sportman in hart en nieren kwam bij mij thuis in de praktijk. Gestuurd door zijn partner. Ik bemerkte dat hij niet echt overtuigd was, dat een masseur wellicht iets aan zijn probleem zou kunnen doen.

Hij had nooit noemenswaardige blessures gehad, maar nu had hij toch al geruime tijd last van zijn scheenbeen. Diverse specialisten had hij al bezocht, trainingsschema aangepast, noem maar op. Kortom werk aan de winkel.

De term Shin Splint werd genoemd. Dat is een symptoom van verschillende blessures. Bijvoorbeeld veroorzaakt door een sprintje te trekken tijdens sporten of gewoon om de trein te halen. Je kan er ook mee te maken krijgen als je veel springt. Je botten, pezen en spieren krijgen door de klap op de grond met flinke belasting te maken. Naast deze overbelasting is er nog overpronatie. Dan zakt de enkel naar binnen bij het afwikkelen van de voet. Het gewicht verplaatst zich dan naar de binnenzijde van de voet en komt er veel spanning op de spieren te staan. En als er een spier klem komt te zitten, doordat een dikker geworden spier te weinig ruimte heeft binnen het vlies dat hem omringt, dan is er sprake van een compartimentsyndroom.

Maar goed, terug naar mijn sportcliënt… na een vragen reeks op hem te hebben afgevuurd; Is de demping van de hardloopschoen nog in orde, heb je wel/geen compressiesokken, hoe verloopt de warming up, en zo verder…. Aan de slag met het masseren van de pijnlijke spieren aan de binnenrand en voorkant van het scheenbeen. Hij voelt na een uurtje al wat verlichting. Door aan het eind van de behandeling zijn voet en daarbij het scheenbeen te manipuleren, vraag ik hem wat hij eigenlijk voor dagelijks werk doet. Hij is vaak op kantoor, maar moet wel eens een terrein op in veiligheidskleding. En ja, hij had sinds enkele weken nieuwe werkschoenen met een stevige harde zool en stalen neuzen…..Die stonden dus de volgende dag “gearchiveerd” en zijn het kantoor nooit meer uitgekomen. Binnen no time was deze cliënt weer in topvorm, zonder pijn en zijn partner zonder stress.