Skip to main content

April... van alles uit vrije wil

27 april 2022

Volle maand geweest april. Een workshop anatomie in de snijzaal van het Erasmus MC te Rotterdam. Een aantal uren besteden aan Centrum Camino voor het inzamelen van gelden tijdens de 6 tot 6 voor de Alpe d'Huez bij Beweegpunt Bas bij de Koornmolen te Zevenhuizen ..  Mooie evenementen waar ik deel van mocht uit maken. Leerzaam, respectvol, bezinning, maar ook een lach en een traan delen met allerlei mensen om je heen die min of meer dezelfde doelstellingen hebben.

 Op donderdag 21 april werd er via de bond, door de faculteit in het Erasmus MC een workshop aangeboden, voor een les anatomie op de snijzaal. Hoewel menigeen wellicht hier lichtelijk de rillingen van krijgt, moet mij toch van het hart dat dit een waardevolle ervaring is geweest. Hygiëne voerde echt de boventoon en alles werd keurig getoond. Onze groep van sportmasseurs vulden elkaar goed aan, in de vraagstelling aan de deskundige artsen. De voor ons interessante vragen over bepaalde functies, problemen en oplossingen in ons vakgebied werden werkelijk allemaal behandeld. Onze 2 gastheren Sjoerd en Lennart waren op hun beurt weer verrast over onze parate kennis en ons enthousiasme. Diep respect op de manier waarop werd om gegaan met onze niet meer levende medemens. Dankbaar ook dat er mensen zijn die hun lichaam ter beschikking van de wetenschap hebben aangeboden. Alle zogenoemde preparaten werden steeds met alle égards vastgepakt en perfect afgedekt na het tonen van de gevraagde werking van bepaalde spieren, pezen, gewrichten. Het is werkelijk niet te beschrijven hoeveel waarde hier aan wordt gehecht voor en door alle deskundigen wel/niet in opleiding. Vele oplossingen worden steeds weer gevonden door het bestuderen van het menselijk lichaam. 

De zaterdag er op mocht ik s middags enkele uurtjes aan sluiten bij Centrum Camino. Mensen die te maken hebben (gehad) met de ziekte kanker waren bezig om geld in te zamelen door bijvoorbeeld te spinnen, uren paal te gaan zitten, lekkernijen (ver)kochten onder het genot van prachtige muziek voor jong en oud bij Beweegpunt Bas bij de Koornmolen te Zevenhuizen. Enkele vrijwilligers van het Camino stonden paraat om gesprekken aan te gaan met mensen die daar behoeften aan hadden. De massagestoel werd helaas maar door een enkeling gebruikt. De boventoon was toch eigenlijk de gezelligheid en weer een bewijs dat de neuzen van de mensen wel degelijk dezelfde kant op kunnen staan om een gezamenlijk goed doel te dienen.