Skip to main content

Massage bij kanker

Het is een beladen onderwerp. Praten over de ziekte kanker. Iedereen kent wel iemand in diens omgeving die direct of indirect te maken heeft met deze ziekte. Wat is anders bij deze speciale en bijzondere vorm van massage bij kanker en wat kan het voor je betekenen? 

Vertrouwen in eigen lichaam

Ben jij een (ex)kankerpatiënt? Is jouw lichaam vaak aangedaan door de operaties, chemobehandelingen, bestralingen, therapiëen, medicatie en alles wat er bij de behandelingen komt kijken? Geeft dit je het gevoel,dat dit alles er voor heeft gezorgd, dat jij het vertrouwen in eigen lichaam en innerlijke kracht verliest? De regie bent kwijt geraakt?

Tijd om weer eens “gewoon” te worden aangeraakt, maar wel op een veilige en verantwoorde manier. Geheel afgestemd op jouw situatie en het behandel traject waar je in zit. Om een zo goed mogelijk massageplan te maken, stuur ik je van te voren eenmalig een intake formulier toe. Welke operaties en behandelingen heb je ondergaan en wanneer? Betreft het een solide of een hematologische vorm van kanker? Welke medicijnen worden er gebruikt en zijn er verder nog belangrijke dingen die ik moet weten? Ook wil ik graag weten hoe je je voelt. Heb je last van slapeloosheid, angst, depressie, stress? Zijn er nog andere bijwerkingen?

Afstemming via u met de behandelend arts of oedeemtherapeut, kan onderdeel uitmaken van de massages die ik geef. De techniek die ik toepas bij massage bij kanker mag alleen het herstel ondersteunen. Vandaar dat er een verslag zal worden bijgehouden waarover jij zelf ten alle tijde over kan en mag beschikken.

Gebaseerd op al deze persoonlijke gegevens stel ik een massageplan op. Als je dan voor de massage bij mij in de praktijk komt of ik bij jou, doorlopen wij het plan nog eenmaal samen door, opdat helder is voor beiden wat de afspraken zijn gedurende deze sessie. Wat wel/niet mag of als wel/niet fijn wordt ervaren, moet tijdens de massage zorgen voor het ultieme ontspanningsmoment, waarin jij er als persoon echt mag zijn en jij je optimaal op je gemak voelt.

Een zachte vorm van massage puur ter ontspanning en NIET als behandeling

Het doel van massage bij kanker is het op een veilige, verantwoorde maar vooral aandachtige manier, het vertrouwen in het lichaam teruggeven, door te masseren op het parasympatische zenuwstelsel. Tijdens de massage zal het lichaam, door de lichte aanraking en gespecialiseerde werkwijze die ik gebruik, een seintje krijgen dat het mag ontspannen. Het overprikkeld zenuwstelsel komt langzaam tot rust. De spanning in je spieren wordt losgelaten, je bloeddruk gaat omlaag en het bevordert de spijsvertering. Vaak zorgt dit ervoor dat je ademhaling rustiger wordt en je je veel rustiger voelt. Ook kan het een pijnstillend effect geven.

Emotioneel kan het zelfs nog wel eens een onverwachte uitwerking hebben. Van praten, tot huilbui tot zelfs ter plekke in slaap vallen…En dat mag. De massage zelf zal niet langer dan een half uur zijn (het lichaam werkt tenslotte al hard genoeg), maar er is wel een uur voor uitgetrokken. Soms vergezeld van een kopje thee/koffie of een glaasje water. Een moment voor jezelf.

Wat enkele patienten zeggen

  • “Mijn lijf voelt eigenlijk best fijn, ik word er rustig en rozig van.”
  • “Ik was gisteravond heel moe, dus de massage heeft impact gehad. Ik ging mijn bed in en was heel snel vertrokken.”
  • “Voor het eerst sinds lange tijd vond ik het fijn om aangeraakt te worden.”
  • “Mijn vrouw zegt dat ik na de massage beter benaderbaar ben.”
  • “Laat mij maar nog lekker even na genieten op deze verwarmde tafel.”
  • “Jij ziet mij als persoon, doet mij geen pijn en luistert gewoon. Ik voelde me eventjes niet ziek.”